Șeful diplomației turce, Hakan Fidan, aflat într-un turneu prin regiune, a avut la București o discuție de câteva ore cu Luminița Odobescu, ministra de resort din România, asupra temelor comune care țin de relația bilaterală, dar și de securitatea regiunii.
Odobescu a vorbit despre relația „excelentă” dintre Ankara și București, inclusiv din punct de vedere economic, fiindcă Turcia este principalul partener comercial al României din afara UE iar România este țara cea mai importantă din Balcani în ecuația economică a Turciei. Pentru prima dată în ultimii doi ani, schimburile comerciale bilaterale au depășit 10 miliarde de dolari, a precizat ministrul Hakan Fidan, a cărui prognoză arată o creștere a acestor schimburi la 15 miliarde de dolari în următorii ani.
Luminița Odobescu a aplaudat la rândul ei perspectivele economice ale celor două state, dar a adăugat că potențialul este mai mare și că sunt zone economice „nefructificate” de Ankara și București, cum ar fi, de pildă, sectorul energetic. Turcia și România au semnat în 2004 un Memorandum de înțelegere pentru construirea unui cablu electric submarin între cele două state pe o distanță de 400 de kilometri, cu o putere instalată de 800 MW, iar studiile făcute de cele două părți au demonstrat că nu există niciun fel de probleme pentru exportul-importul de electricitate. Cele două state puteau ulterior să exporte mai departe energia primită, dacă nu aveau nevoie de ea în rețeaua națională, dar pe parcurs Ankara a abandonat ideea.