Războiul din Ucraina nu este, prin intensitate şi ferocitate, prin amploare şi prin barbarie, un accident de parcurs. În dinamica şi motivaţiile sale, războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei este punctul culminant al evoluţiei regimului politic care se confundă cu istoria recentă a Rusiei înseşi: putinismul.
Dincolo de personalitatea tiranului se află un întreg sistem de organizare al societăţii şi statului. Iar Cartea neagră a lui Vladimir Putin, monumentală sinteză coordonată de Galia Ackerman şi Stephane Courtouis, prefaţată de Thierry Wolton, este anatomia acestei metastaze teribile: articulaţiile putinismului sunt crima, propaganda, raptul, violenţa, apetitul totalitar. Emul al lui Stalin, Putin a ridicat un edificiu ce ţine captiv un întreg popor. Anii de îndoctrinare sunt urmaţi, dialectic, de anii de război. Agresiunea de acum este testul suprem al Rusiei sale.
Sistemul Vladimir Putin, cel care se instalează ca şef de stat pe ruinele guvernării lui Elţîn, este, înainte de toate, un copil al URSS, un om sovietic care se revendică de la tiparul de mentalitate al totalitarismului. Aparenta adaptare cameleonică de după 1991, înşelătoarea sa adeziune la pluralism, toate acestea sunt strategii menite să ascundă, din raţiuni tactice, adevărata sa identitate. Putin are ca unic sistem de referinţă ideologic şi antropologic lumea din care provine. Omul sovietic este, în cazul lui Putin, un amestec de agresivitate, cruzime, nostalgie imperială şi resentiment.