6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024

Radu Hossu : Am donat prima dintre ambulanțe la Spitalul Multidisciplinar din Storojîneț, Cernăuți Oblast

Must read

Rezumatul de noapte (19.04 ora 02.30)

  • Bakhmut: Ucrainenii au capturat un TOS-1A SonItsepyok – armă termobarică folosită de ruși, interzisă de Convenția de la Geneva, care pentru că este o armă de ucidere prin asfixiere, pe lângă detonarea principală. Aceasta armă eate vinovată de sute de morți în Bakhmut, civili și militari ucraineni. Situația în Bakhmut este departe de a fi fericită. În ultimele 60 de zile, rușii au capturat 60% din oraș, acum ucrainenii controlând doar 20% din Bakhmut.

Trupele Wagner au întarit cleștele de nord pentru a încerca închiderea drumului de legătură cu Chasiv Yar, prin care se derulează logistica și retragerea controlată a batalioanelor ucrainene. Momentan această operațiune are un succes limitat, însă drumul supranumit „Linia vieții” s-a transformat în „Drumul Morții”, pentru că rușii atacă nu doar convoaiele militare, ci și pe cele cu ajutor umanitar, căci mai sunt undeva la 1500 (estimări) de oameni în Bakhmut, din 70.000.

În acest ritm, Bakhmut va cădea până în iunie. Însă, să nu uităm ce scriam acum aproape 2 luni: Maurul și-a făcut datoria, marurul poate pleca.

  • Avdiivka. Nicio schimbare majoră. rușii continuă să aibă pierderi mari, încercând încercuirea orașului, care este o fortăreață la fel ca Bakhmut, dacă nu mai redutabilă, rezistând atacurilor ce au început în ziua invaziei, fiind localitate la granița cu așa-numita republică separatistă Donetsk. Astăzi Președintele Zelensky a fost acolo pentru a-i decora pe eroii apărători ai orașului.

  • Mariinka. Orașul distrus în totalitate (oraș fantomă) de ruși încă NU este cucerit de ruși, dacă vă vine să credeți, însă se duc lupte grele acolo.
  • Sistemele Patriot au început să fie livrate rând pe rând și astfel, cu raza lor de acțiune de 150 km, vor avea capacitatea să închidă cerul în momentul contraofensivelor (presupun, profan fiind, că vor fi mai multe) Ucrainene, deschizând posibilitatea Ucrainenilor să-și desfășoare aviația, atât cât a mai rămas din ea, pentru acțiuni cu arme combinate (nu îmi vine în minte termenul românesc pentru Combined Armed Assault și Combined Manouver Tactics – poate mă ajută cineva de specialitate în comentarii).

Ce urmează?

Ceea ce este de reținut este că Armata rusă (trupele aeropurtate VDV), mercenarii Wagner și brigăzi ale Speznats sunt atât de deteriorate moral, dpdvd al echipamentului, capacității de înaintare, încât nu vor putea face parte din apărarea necesară contraofensivei Ucrainene. Concentrarea de trupe ruse din zona Bakhmut înseamnă de la 30.000 la 60.000 de trupe, depinde ce surse citești.

Fixarea lor până la începerea contraofensivei ucrainele din mai (cine a fost atent când am spus în podcastul lui Buhnici despre contraofensivă, își aduce aminte că am vehiculat 2 zone de timp: februarie – nu s-a concretizat și mai – îmi mențin părerea față de această lună).
O contraofensivă are nevoie de o serie de elemente pentru a fi de succes: moral, echipament, număr 3:1 de trupe, elemente supriză, inovație, coordonare, ca să numesc doar câteva.

Multe dintre ele sunt îndeplinite. Elementul cel mai greu de îndeplinit este echipament îndeajuns de mult și logistică îndeajuns de bine rodată pentru a face față prelungirii liniilor logistice.

Însă, cu toate astea, Armata Ucraineană pare pregătită de (cel puțin) o contraofensivă care va lovi ca un pumn de fier în apărarea rușilor. Vă anunț de pe acum că acest război va reveni în știrile de pe peste tot din lume, în breaking newsuri, mai alea dacă Mariupolul va fi eliberat – unde sunt convins că s-a desfășurat cel mai mare genocid de la Al Doilea Război Mondial încoace.


 

După un drum dus întors de aproape 17 ore, am donat prima dintre ambulanțe la Spitalul Multidisciplinar din Storojîneț, Cernăuți Oblast, care în perioada intrbelică a fost Municipiu Reședință a Județului Storojineț din România Mare.

Spre suprinderea mea, directorul spitalului este polonez. O altă surpriză este că vorbește (la nivel de bază) românește. O și mai mare surpriză este că aproximativ 40% din stafful medical este…de etnie română, care vorbește în ghiciți ce limbă? Română! Dintre cei care au posturi de conducere în spital? Șocant! Aproape jumătate sunt români.

Spitalul din Storojîneț este unicul cu Computer Tomograf din Cernăuți Oblast, este la 22 de km de Cernăuți și toate tratamentele care necesită CT sunt suportate de guvernul ucrainean într-o regiune cu o puternică comunitate românească. Este singurul Computer Tomograf pe o rază de peste 150 km.

Am stat la discuții cu angajați de la nivelul de șoferi, la șefa secției de ginecologie și le-am întrebat (în fața camerei telefonului – căci nu ne așteptam să luăm interviuri) despre discriminarea românilor de acolo. O să vă țin pe jar din păcate cu răspunsurile, până când editez videoul într-un format acceptabil de Facebook. Nu știu cum o să primiți răspunsurile, însă din fericire (sau din păcate) nu ne-am vorbit înainte.

În poze vedeți cum ne-au primit cei de la spital. Doamnele doctorițe și asistente erau cu lacrimi în ochi, iar directorul spitalului ne-a oferit (nouă, tuturor) o scrisoare de mulțumire pentru ajutorul oferit.

Vă rog să priviți în poze ce ambulanțe aveau, în ce condiții erau transportați pacienții, comparativ cu acum. Cu o floare nu se face primăvară, însă știind că au unitate de Terapie Intensivă, Obstetrică și Ginecologie, Matenitate, Unitate de Primiri Urgențe, multe vieți vor fi salvate pentru că acestă ambulanță este acolo. Vă spun asta din spusele domnului director și a personalului. Tot în poză îl vedeți pe Misha semnând actele de donație dinspre ONG-ul Autorota – înființat de el (inspirat de mine și români, spune el) pentru a ajuta armata, către spital. Eu am donat ambualnțele direct ONG-ului. Este o procedură obligatorie – să existe un end-user în partea ucraineană.

Spoiler legat de interviuri: la întrebarea dacă au fost vizitați vreodată de politicienii români (în special AUR care se bat cu pumnii în piept) din România, să fie întrebați de sănătate, dacă au nevoie de ceva, de legi mai bune, despre discriminare, dacă au primit vreun ajutor: răspuns la unison: NU!

Dar în rest, aici se plânge cu lacrimi de crocodil pentru soarta românilor de acolo, dar faptic nimic. Lasă. Măcar am reușit noi să punem un zâmbet pe buze și lacrimi de bucurie în ochii lor, prin ajutor acordat de adevărații români.

Multumesc și eu încă o dată tuturor pentru ajutorul acordat prin donații, implicare aici pe facebook, distribuirea mesajelor care cereau ajutorul românilor.
Mai avem 4 ambulanțe de dus în zone critice de data aceasta. Așa că, urați-mi noroc, căci voi avea mare nevoie de el.

(Știu că-i enervează pe AURiști așa că o să închei așa până or să li se facă rău):

Slava Ukraini!

Radu Hossu este împreună cu Octavian Ionescu şi

alţi 6

în Storozhynets.

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

spot_img

Latest article