Preşedinta estoniană Kersti Kaljulaid s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin joi la Moscova, cu ocazia uneia dintre rarele vizite ale unui conducător din ţările baltice în Rusia, ţară care întreţine cu Estonia, la fel ca şi cu vecinele sale – Letonia şi Lituania – relaţii dificile, potrivit AFP, scrie Agerpres.

„Suntem încântaţi să vă vedem!”, a exclamat preşedintele rus în debutul întâlnirii, adăugând că „absenţa contactelor între responsabili, organisme oficiale ale ţărilor vecine este o situaţie anormală”.

„Avem în mod obiectiv interese comune legate de Marea Baltică, există probleme ecologice, de securitate şi de transport”, a continuat el.

Kersti Kaljulaid a declarat, la rândul său, că „între vecini trebuie să se stea de vorbă, chiar când avem dezacorduri”.

„Este timpul să reînnoim programul de cooperare între Uniunea Europeană şi Rusia”, a adăugat ea, apreciind că „este momentul potrivit pentru a ne întâlni”.

Vizita preşedintei Kersti Kaljulaid la Moscova este prilejuită de inaugurarea Ambasadei Estoniei în Rusia, care s-a redeschis după lucrări de reabilitare.

Aceasta este prima vizită la Moscova a unui lider baltic după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, denunţată cu forţă de către cele trei ţări baltice, care susţin că se tem ca Rusia să nu le rezerve aceeaşi soartă în viitor.

 

mai mult la :  cotidianul.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here